duminică, 22 februarie 2009

Spirale perfecte!

Am promis fetelor de pe forum că voi face un tutorial despre confecționarea spiralelor fără urmele acelea urâte de patent. În sfârșit am avut azi timp să mă ocup de asta! Ideea am luat-o de pe un site american pe care se găsesc de vânzare dispozitive de acest gen, însă cum eu nu locuiesc în America și aici nu găsesc așa ceva, a trebuit să improvizez, că de, români suntem, nu?

Prin urmare, am descoperit adevărata utilizare a dopului unei sticle goale de coniac! Partea interioară, cea care intră efectiv pe gâtul sticlei, este dintr-un material poros, iar capacul care îl învelește este din lemn. Am tăiat cu un cuțit bine ascuțit dopul care depășea acel capac de lemn și am căutat cele mai mici și subțiri cuie. Prin trusa soțului am găsit niște cuișoare de aprox. 1 cm lungime care mi s-au părut perfecte. Am bătut un cuișor aproape de centrul capacului de lemn ( de fapt vroiam să îl bat chiar în centru, dar nu mi-a ieșit!) și am mai facut o gaură folosind alt cuișor chiar ”lipită” de prima gaură. În prima poză vedeți că și cuișorul din centru poate fi scos, nu e fixat acolo. Capătul cuiului l-am îndepărtat cu o pânză de bomfaier (sper că așa se numește!).



Așa arată dispozitivul meu cu cuiul din centru fixat, gata de a fi folosit!

Asta este partea din spate, dopul poros pe care l-am tăiat.



Aici se vede mai bine gaura lăsată de al doilea cui, pe care apoi l-am scos cu un patent.


Așa, acum începem!
Se introduce capătul sârmei în orificiul de lângă cuiul din centru, în așa fel încât să iasă cam cu un centimetru în cealaltă parte, lucru foarte important dacă vrem să scoatem spirala fără să o deformăm!



Se îndoaie sârma la 90 de grade, apăsând-o pe capac, ca în imagine.


Apoi încet, cu grijă, se rotește în jurul cuiului.



Norocul meu este că am wig jig, însă cred că la pasul ăsta poate fi folosită orice placă de acril sau plexiglas căreia îi faceți un orificiu în care să încapă capătul cuiului. Deci, se introduce cuiul în unul din orificiile plăcii de acril, se ține ferm cu mâna stângă, iar cu dreapta rotești ușor sârma în sensul acelor de ceasornic în jurul cuiului. În același timp, trebuie să rotești și dopul în sens invers.


Se continuă procedeul descris până obțineți o spirală de dimensiunile dorite.






Aici am îndepărtat placa de acril, se vede deja forma perfectă.




Pentru a nu deforma spirala obținută, cu un patent se împinge capătul din spate al sârmei până când spirala a ieșit suficient de mult ca să o scoatem fără pericol.




Acum nu mai rămâne decât să îndepărtăm cu un clește capătul sârmei, și avem o spirală perfectă! Nu e atât de complicat cum pare, e mai greu de explicat decât de folosit! Cu un pic de practică, va fi floare la ureche!


2 comentarii:

  1. Ei, ce interesant! Multumesc pentru tutorial. O sa incerc si eu de indata ce voi avea niste sarma mai groasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu placere!
    Merge si cu sarma subtire, dar trebuie sa ai mai mare grija cand o scoti!

    RăspundețiȘtergere